Hoe twee foto's mengen met de Gimp?

In deze tutorial leer je om met Gimp 2.6 twee foto's met elkaar te vermengen. Concreet ga ik de volgende twee foto's met elkaar mengen.

Foto 1:

w

Foto 2:

r

De bedoeling is om de ruïne te laten drijven in de wolken.

Stap 1: Zoek een foto van een kasteel en een foto van mooie wolken.  Sla deze twee foto’s op. Zorg ervoor dat de wolkenfoto minstens even groot is als de foto met het kasteel.

Stap 2: Open de foto van de wolken in Gimp.

Stap 3: Open de foto van het kasteel en kies in het horizontale menu: Selecteren. Kies vervolgens Alles en klik dan op Kopiëren onder Bewerken.

Stap 4: Ga naar het scherm met de wolkenfoto en in het menu Bewerken voor Plakken als een nieuwe laag. Sleep het kasteel totdat het kasteel in de juiste positie is. Zorg ervoor dat je cursor een kruisje is (kan je selecteren in de Gereedschapskist als dat niet het geval is).

  TIP: Als je kasteel veel te groot zou zijn, klik je in het menu Laag op Laag schalen zodat je het kunt verkleinen..

Stap 5: Ga naar het paneel Lagen, Kanalen, Pen (normaal verschijnt dat vanzelf of type Ctrl L) en sleep daar de kleine foto van het kasteel helemaal naar onderen ten opzichte van de andere kleine foto daar. Nu zal je enkel nog de wolken zien en een gele kader die aangeeft waar het kasteel zich bevindt.

Stap 6: Klik op de kleine foto van de wolken rechts en kies voor Laagmasker toevoegen.

Stap 7: Het paneel “Masker aan de laag toevoegen” zal verschijnen. Klik daarin op Wit (ondoorzichtig) (staat normaal klaar) en klik dan op Toevoegen.

Stap 8: Als je met een penseel met een zwarte kleur over de foto in het grote GIMP-scherm gaat, zal de achtergrond doorzichtig worden en zal het kasteel verschijnen.

Stap 9: Als je te veel  hebt weggenomen van de originele tekening, dan kun je dat terugbrengen door met een penseel met een witte kleur over die gebieden te gaan. Op die manier kun je retoucheren. Zet je penseel daarvoor op eventueel een kleinere diameter.

  TIP: Neem eerst te veel weg zodat je het kasteel kunt zien. Selecteer dan met de lasso (derde symbooltje in de Gereedschapskist) zorgvuldig het kasteel. Kies dan in het menu Selecteren voor Inverteren zodat je de selectie omdraait. Als je nu met een penseel met een witte kleur langs het kasteel gaat, kun je de wolken herstellen.

Stap 10: Sla je foto op met een nieuwe naam. GIMP zal ofwel je bestand als jpg opslaan ofwel het de extensie xcf geven. In dat laatste geval moet je kiezen voor Opslaan als in het menu Bestand en jpg selecteren als output. Ga akkoord met Exporteren.

m

  TIP: Voordat je opslaat, kun je nog de ramen doorzichtig maken door die eerst met een lasso te selecteren en er dan met een penseel met wit over te gaan.

Laat me dan het eindresultaat zien voor de beoordeling.

m2

 

EXTRA:

Zie hieronder nog een alternatieve manier om twee foto's samen te voegen: