Functionele taalbeschouwing: Dit / dat, deze / die en andere taalproblemen (Koen Van Cauwenberge)

Gatenvuloefening

Vul de gaten in. Druk dan op "Antwoord controleren" om uw antwoorden te controleren.

Pech, pech en nog eens pech…


door Elke De Cock

Hey lezers allemaal. Hier ben ik weer met een nieuwe column. Aangezien mijn eerste column niet veel soeps was, heb ik nu eens extra moeite gedaan om een geschikt onderwerp te vinden, maar tot grote spijt voor mezelf, en ook de mensen rondom mij (1. op wie / waarop) ik (2. m'n / mijn / men) frustraties uitwerk, heb ik weer niets (3. spectaculair / spectaculairs) gevonden. Daarom heb ik besloten om jullie een piepklein kijkje te laten nemen in mijn privéleven en ik laat jullie met plezier delen in mijn pech.

Ik ben, geloof het of niet, een enorm grote fan van de Nederlandse zanger Marco Borsato. Ik heb enkele cd's van deze man en kan bijna alle liedjes luidkeels meebrullen (tot groot jolijt van de mensen in mijn dichte, maar ook verre omgeving). Aangezien ik hem nog nooit live aan het werk heb gezien, is het dus ook (4. een / één) van mijn grootste wensen om een concert of optreden bij te wonen.

Om deze wens waar te maken volg ik nauwgezet al de nieuwtjes op de (5. officiële / schrijf dit woord zonder deelteken) fansite van Marco Borsato, omdat daarop de concertdata het snelste worden gepost. Het is ook normaal gezien zo dat er dus eerst wordt gemeld dat er een concert in België (6. georganiseerd zal worden / zal georganiseerd worden / zal worden georganiseerd) en dat er dan pas maanden later een exacte datum en plaats voor dit concert wordt afgesproken.

Zo vernam ik een goed jaar geleden dat er een optreden zou (7. doorgaan / plaatsvinden) rond de maand mei van het jaar 2003. Dus ik heb onmiddellijk aan enkele vrienden, die zelf ook fan zijn van Borsato, gevraagd of ze geen zin hadden om mij te vergezellen naar dit concert. Ze vonden (8. dat / dit) een uitstekend idee en er was afgesproken dat ik (9. hen / hun) , (10. van zodra / zodra / vanaf) deze op de site stond, de datum van het concert zou meedelen zodat we tickets zouden kunnen bestellen.

Enkele weken later was ik wat aan het rondsnuffelen op de site van Borsato en ik kwam terecht op verdere inlichtingen over het concert: het bleek helemaal niet gepland te zijn voor mei, maar wel voor de eerste week van juni!!! (11. Dat / Dit) mocht gewoon niet waar zijn, want in juni zijn het examens en bij ons thuis geldt de regel 'Er wordt niet uitgegaan tijdens de examens'. Er zat dus niets anders op dan het concert aan mijn neus te zien voorbijgaan en met spijt in het hart heb ik toen mijn vrienden opgebeld om (12. hen / hun) het nieuws te melden.

Gelukkig vonden ze (13. dat / dit) niet al te erg en we zouden dan gewoon naar (14. een / één) van de volgende concerten gaan. (15. Deze / Die) waren gepland voor het najaar van 2003 in verschillende concertzalen in Vlaanderen. Er waren ook (16. terug / weer) proefwerken toen, maar gelukkig waren er nog een paar optredens net voor de proefwerkenperiode begon. (17. Van zodra / Zodra / Vanaf) ik vernam hoe ik tickets kon bestellen, deed ik (18. dat / dit) ook, maar ook deze keer had ik pech: de enige twee concerten waar ik naartoe kon, waren helemaal uitverkocht! Geen enkel ticket meer te verkrijgen, nergens! Het (19. enige / enigste) wat ik dus kon doen was hopen dat ik er op tijd bij zou zijn voor de volgende reeks concerten en dat (20. deze / die) tijdens een iets gunstigere periode zouden (21. doorgaan / plaatsvinden).

Ja hoor, ik had geluk deze keer, althans toch als ik het programmaboekje van Night of the Proms mocht geloven. Hierin stond dat de volgende concerten zouden (22. doorgaan / plaatsvinden) in mei en juni van het jaar 2004. De exacte data moesten alleen nog vastgelegd worden en (23. deze / die) zouden begin december worden bekendgemaakt. Dan kon je vanaf 17 januari hiervoor tickets bestellen. Mijn geluk kon niet meer op en ik had me voorgenomen om direct op 17 januari te telefoneren om tickets te bestellen. Nu was het dus enkel afwachten op de exacte data en er dan eentje uit te kiezen samen met mijn vrienden. Ik was door het dolle heen dat ik eindelijk na al die tijd toch naar een optreden zou kunnen. Als ik er tijdig zou bij zijn natuurlijk want, die tickets vliegen de deur uit.

Niets was echter minder waar! Begin december nam ik een kijkje op de site voor de concertdata en toen bleek dat er enkele concerten zouden (24. doorgaan / plaatsvinden) begin juni. Toevallig of niet zijn het dan dus (25. terug / weer) eens proefwerken en dus kan ik opnieuw naar mijn concert fluiten! Weer geen geluk dus en als het zo blijft doorgaan, zal ik nog een tijdje kunnen wachten voordat ik naar een optreden kan, tenzij er eens een concert wordt georganiseerd in een andere periode van het jaar.

Dus hierbij wil ik ook ineens een oproep doen aan Marco Borsato zelf: als je dit leest, zou je dan alstublieft rekening kunnen houden met de Vlaamse studenten, mezelf bijgerekend, die in juni of december niet kunnen weggaan (26. omwille van / wegens) proefwerken. Er zijn toch nog genoeg andere maanden in het jaar, of niet soms???