Interactieve kruiswoordraadsels maken in zeven stappen

door Koen Van Cauwenberge

 

STAP 6: WERKEN AAN DE LAY-OUT

Klik op OPTIONS in de werkbalk en vervolgens op Configure Output.  Nu krijg je de keuze uit een aantal TABbladen om de lay-out van je kruiswoordraadsel aan te passen.  Je kunt dat doen, maar je hoeft dat niet doen als je tevreden bent met wat Hot Potatoes standaard geprogrammeerd heeft.

Ik geef snel even de verschillende mogelijkheden voor de geïnteresseerden.  Het eerste TABblad dat je onmiddellijk ziet na het klikken op Configure Output is  Titles / Instructions.

Die verschijnen boven het kruiswoordraadsel.  Ik heb die in dit voorbeeld van het Engels naar het Nederlands vertaald.  Klik steeds op OK als je iets veranderd hebt of op SAVE als je wilt dat deze verandering blijft voor alle volgende kruiswoordraadsels.

Het is ook mogelijk om de taal aan te passen van alle knoppen, instructies en feedback zonder alles opnieuw te moeten typen.  Klik hiervoor op de knop Load onderaan.  Dan krijg je het volgende scherm:

Ga naar de harde schijf (normaal C:/).  Vervolgens ga je naar de map Program Files onder de harde schijf en dan klik je op de map van Hot Potatoes.  Nu krijg je een reeks van CFG - bestanden te zien waaruit je de gewenste taal kunt kiezen zoals in de onderstaande afbeelding.

Klik dan dubbel op de taal die je nodig hebt en vervolgens op de knop OPENEN.  De gewenste taal is nu ingesteld en alle opdrachten, knoppen en feedback zijn nu omgezet in die taal.

In het TABblad Prompts / Feedback kun je invullen o.a. welke feedback leerlingen krijgen als ze iets juist of verkeerd gedaan hebben.

Met het TABblad Buttons kun je de opschriften van de knoppen veranderen en ook beslissen welke knoppen / opties je al dan niet in je kruiswoordraadsel opneemt.

Met de HINT - Button bijvoorbeeld kunnen de leerlingen een letter krijgen van het woord dat ze zoeken.  Je kunt die al dan niet in je kruiswoordraadsel opnemen. 

OPGELET! Zorg er zeker voor dat de "Next Exercise", "Go to Contents" en "Back" buttons niet aangeklikt zijn, want je hebt maar één oefening.  Doe je dat niet, dan blokkeert alles, als een leerling op een van die knoppen zou klikken.  Als je je oefeningen op een website zou publiceren, kun je hiermee wel met de knoppen de juiste bestanden verbinden.  Mocht je een oefeningenreeks maken, dan kun je uiteraard deze knoppen wel gebruiken.

Verder is er het TABblad Appearance voor leerkrachten die gerateerde of misbegrepen kunstenaars zijn.  Hiermee kun je alle kleuren van achtergrond, balken, lettertypes, enz. definiëren met soms vreemde resultaten zoals je hieronder kunt zien.  

Het TABblad Reading is niet van belang voor ons kruiswoordraadsel. 

Ten slotte is het vanaf versie 5.4 mogelijk om met het tabblad Cgi  de oplossingen van de oefening naar je eigen mailadres te laten sturen.  Dat is uiteraard enkel mogelijk als je je hotpotoefeningen op het internet publiceert.  Hot Potatoes voorziet hiervoor in de gratis versie evenwel geen ondersteuning.

Om het cgi - script te activeren moet je de volgende drie stappen doen:

  1. Bovenaan vink je Submit results through cgi to an email address  aan.
  2. Onder URL of FormMail CGI script: moet je het webadres opgeven waar het bestand FormMail.pl zich bevindt op de server van je website.  Normaal zit dat bestandje op:
    http://www.domain.com/cgi_bin/FormMail.pl  Hierbij moet je domain vervangen door de naam van je server.  Het beste wat je kunt doen is hoe dan ook om de site administrator te raadplegen en te vragen waar het bestandje FormMail.pl zich op de server bevindt en dat in dat tekstvvakin  te vullen.

    OPMERKING: Dat is een zware opgave als je een free host hebt.  De meeste aanbieders van gratis webspace geven hun gebruikers geen toegang tot de Perlserver.  Aanbieders van te betalen webspace doen dat wel.
  3. Onder Email address to submit to: vul je het emailadres in waarop de resultaten van je leerlingen moeten toekomen.
  4. Onder Message to enter name or requesting student ID vul je de tekst in die zal verschijnen in het formulier dat de leerling moet invullen voordat hij of zij de oefening kan maken.

Als dat allemaal lukt, zul je dan als een leerling je oefening maakt de volgende informatie op het opgegeven mailadres toegestuurd krijgen:

recipient = je mailadres
subject = titel van de oefening
Exercise = titel van de oefening
realname = naam van de leerling
Score = in %
Start_Time = bv. 08/16/2002 21:52:39
End_Time = bv. 08/16/2002 21:52:56
title = Thanks!
bgcolor = #ffffff
text_color = #800000
sort = order:realname,Exercise,Score,Start_Time,End_Time
REMOTE_HOST


Volgende stap        Terug naar het overzicht van alle stappen    Vorige stap

Last update 26.11.03