Handleiding: Werken met Koppen in Word

1 KOPPEN

In de menubalk staat naast het gekozen lettertype voor je document normaal Standaard. Dat betekent dat je tekst automatisch in de Standaardstijl zal verschijnen.

Als je klikt op de het zwarte pijltje naast Standaard, dan klikt een rolmenu open met allemaal voorgeprogrammeerde stijlen.

Je ziet daar onder andere Kop 1, Kop 2 en Kop 3 staan. Met die koppen kun je automatisch aan je titels een bepaalde stijl geven. Ook kun je als je voor al je titels de juiste kop gebruikt, automatisch door Word een inhoudsopgave laten maken.

Om aan een titel een kop te geven moet je de titel selecteren en dan verander je bovenaan Standaard in de gewenste kop en de lay-out van je titel zal automatisch veranderen. Het is de gewoonte dat de hoofdtitels in Kop 1 gezet worden, de kleinere titels onder de hoofdtitels in Kop 2 komen te staan, enzovoort.

Bijvoorbeeld

1 Zoogdieren (in Kop 1 want een hoofdtitel)

1.1 Gewervelde dieren (in Kop 2 want de tweede soort titel)

1.1.1 Paarden (in Kop 3 want de derde soort titel)

 

 

2 DE OPMAAK VAN KOPPEN VERANDEREN

Het kan zijn dat je niet tevreden bent over de opmaak van deze koppen. Dan kun je deze koppen in het Opmaaksjabloon aanpassen. Ga hiervoor als volgt te werk:

1.) Selecteer Opmaak in de menubalk.

2.) Klik vervolgens op Opmaakprofielen en opmaak ....

3.) Rechts zie je nu een extra scherm voor Opmaakprofielen en opmaak verschijnen. Ga met je muiscursor staan op de Kop die je wilt veranderen. Klik op het pijltje naar beneden naast Kop. Kies dan Wijzigen in het uitrolmenu.

4.) Nu verschijnt het popupscherm Opmaakprofiel wijzigen. Klik linksonderaan op de knop Opmaak. Vink boven de knop Opmaak "Aan sjabloon toevoegen" aan zodat je aanpassingen voor al je toekomstige Worddocumenten geldig blijven.

5.) In het uitklapmenu dat verschijnt, kun je kiezen wat je wilt instellen voor je Kop. Klik bijvoorbeeld op Lettertype.

6.) Je kunt niet van alles instellen. Klik op OKknop om je keuzes te bevestigen.

 

Last update 02.10.2007

Copyright 2005 All rights reserved: Project X 2002 Koen Van Cauwenberge